In de gemeente Oud-Turnhout zijn speed-pedelecs niet opgenomen op de M-onderborden (uitgezonderd fietsers). Er is binnen KORDIA besproken om binnen de bebouwde kom op de gewestwegen de speed-pedelecs verplicht op het fietspad te laten rijden. Dit is reeds aan AWV doorgegeven om aan te passen. Op al onze gemeentewegen waar het M-onderbord staat, zal dit vervangen worden door een onderbord dat ook de P (speed-pedelec) vermeldt.
Het betekent dat de M2, M3, M4 en M5 borden zullen worden vervangen door M11, M12, M17 en M18.
Om de Modal Shift te realiseren, moet het aantal autoritten met een kwart verminderen. Tegen 2025 streven we naar 32% van de verplaatsingen via zachte mobiliteit. Het ondersteunen van de zwakke weggebruiker is essentieel om deze Modal Shift te bereiken.
De visie op mobiliteit van het regionale mobiliteitsplan biedt een solide basis voor het creëren van een veiligere en gezondere omgeving. Met de uitrol van een fietsnetwerk waar elke fietser een veilige en comfortabele route kan vinden, dient ook de speed pedelec geïntegreerd te worden in dit netwerk.
Omdat een speed pedelec binnen de bebouwde kom kan kiezen waar te rijden, streeft KORDIA naar een uniforme visie. Deze visie is de verplichting voor een speed pedelec om op het fietspad te rijden op een gewestweg binnen de bebouwde kom. De dienst mobiliteit wil deze regel uitbreiden naar alle gemeentewegen met een vrijliggend fietspad. Dit geldt specifiek voor de Steenweg op Sevendonk en de Steenweg op Oosthoven.
Concreet wil dit zeggen dat volgende aanpassingen zullen gebeuren:
Als bijlage vindt u de volledige lijst uit de databank van verkeersborden Vlaanderen per type onderbord. Deze lijst biedt een overzicht van de locaties met de bijbehorende opstellingsaanzichten en wordt opgenomen in het aanvullend politiereglement. De lijst betreft de volgende locaties:
De gemeenteraad keurt het aanvullend politiereglement op het wegverkeer: Aanpassing onderborden langs gewest- en gemeentewegen goed.