Terug
Gepubliceerd op 28/12/2023

2023_RMW_00032 - Woonboog - Toewijzingsreglement

raad voor maatschappelijk welzijn
do 21/12/2023 - 22:00 Dorp 31, 2360 Oud-Turnhout
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Gebruikersreglement.

Samenstelling

Aanwezig

Bruno Peeters, voorzitter; Bob Coppens; Gwen Verbeek; Jan Sels; Liesbet Dierckx; Jos Vinckx; Jan Van Gorp;  Peeters; Jos Van Troy; Frank Van Gorp; Hans Van de Laer; Bart Vermeiren; Chris Willems; Ellen Alen; Leen Engelen; Freddy Gijs; Dorien Van de Velde; Yvette Van Gestel; Marleen Gabriels; Ruben Segers; Ron Bluekens; Mark Van Gorp; Ria Hermans; Kathleen Van Beurden

Secretaris

Kathleen Van Beurden

Voorzitter

Bruno Peeters, voorzitter
2023_RMW_00032 - Woonboog - Toewijzingsreglement 2023_RMW_00032 - Woonboog - Toewijzingsreglement

Motivering

Aanleiding en context

Op 1 januari 2024 wijzigt het toewijzingsbeleid van sociale huurwoningen in Vlaanderen grondig. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. Dit orgaan fungeert als samenwerkingsverband tussen sociale verhuurders, lokale besturen en welzijnspartners en werd op initiatief van Woonboog opgericht voor diens werkingsgebied. 

De toewijzingsraad werkte een ontwerp-toewijzingsreglement uit, waarin het zo goed mogelijk tracht in te spelen op lokale en regionale noden. Het ontwerp-toewijzingsreglement wordt nu voorgelegd aan de betrokken gemeentebesturen.

Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen. 

Om tot voorliggend ontwerp-toewijzingsreglement te komen, werd dit inhoudelijk zeer grondig doorsproken:

  • In een regionale werkgroep van woon- en welzijnsactoren werd zeer intensief in overleg gegaan over de nieuwe toewijzingsregels en de impact ervan op de huidige wachtlijsten. Dit resulteerde in een voorstel rond pijler 2 en 3, hetgeen op 09/05/2023 werd overgemaakt aan Woonboog. De voorbereidingen vanuit de regionale werkgroep werden meegenomen naar de besprekingen binnen de toewijzingsraad.
  • De (toekomstige) toewijzingsraad kwam samen op: 21/11/2022, 04/01/2023, 06/02/2023, 06/03/2023, 20/03/2023, 17/04/2023, 03/07/2023, 04/09/2023 en 25/09/2023.
  • De opvolging van de toewijzingen en wachtlijsten van de sociale woonactoren zal ook in de toekomst jaarlijks op het lokaal woonoverleg (LWO) worden besproken. Daarnaast werd in het verleden de opmaak, evaluatie en eventuele bijsturing van de voormalige lokale toewijzingsreglementen ook steeds besproken binnen dit overlegorgaan. Vandaar dat ook het nieuwe toewijsmodel de voorbije periode geagendeerd werd op de diverse LWO’s.

De bepalingen in onderhavig reglement hebben betrekking op het sociale huurpatrimonium van Woonboog.

Woonboog nam het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van Woonboog. Woonboog zit de toewijzingsraad voor. 

Woonboog kiest ervoor om één toewijzingsraad te hebben voor heel haar werkingsgebied. De toewijzingsraad is samengesteld uit afgevaardigden vanuit de 11 gemeenten van het werkingsgebied, Kempens Woonplatform, Regio in Transitie en welzijnspartners Artusa, CAW De Kempen, Cirkant vzw, GGZ Kempen, Lidwina, T’ANtWOORD/Ons Huis, Ter Loke vzw en Welzijnszorg Kempen.

De toewijzingsraad van Woonboog heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en bovengenoemd traject, een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat Woonboog de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.

Woonboog integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. Woonboog bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen[1]

[1] Dit is alleen nodig als het toewijzingsreglement een doelgroep bevat die niet opgenomen is in art. 6.27, §1, tweede lid BVCW (zoals van kracht vanaf 1 januari 2024) 

Juridische grond

  • Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
  • Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

Argumentatie

De toewijzingsraad van Woonboog heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat de huidige langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van de vorige lokale binding. Bovendien werden in de voormalige lokale toewijzingsreglementen veelal 2 criteria naast elkaar geplaatst voor de lokale binding, waardoor ze evenwaardig benaderd werden. Dit is in het nieuwe toewijsmodel niet langer mogelijk.

De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat. 

Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus[1] beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van Woonboog. 

Binnen de toewijzingsraad werd besloten dat volgende doelgroepen in aanmerking komen voor een versnelde toewijzing via pijler 2 (art. 6.24-6.26 Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW)):

  • Kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden;
  • Kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen;
  • Kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsprobleem die zelfstandig woont of gaat wonen;
  • Kandidaat-huurder dien in slechte huisvesting woont;
  • Kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt.

Voor versnelde toewijzingen wordt niet standaard met een begeleidingsovereenkomst gewerkt. Maar via het criterium ‘begeleiding door professionele actor’ wordt in het attest dat de betrokken welzijnsorganisatie uitreikt wel aangegeven dat ze klaarstaan moest dit nodig zijn op aangeven van Woonboog. Op dat moment zal via onderling overleg afstemming gezocht worden tussen de huurbegeleiding van Woonboog en de begeleiding van de betrokken welzijnsactor.

Daarnaast wordt er binnen het werkingsgebied van Woonboog voor geopteerd om volgende doelgroepen te weerhouden voor een toewijzing in pijler 3:

  • Ouderen van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar;
  • Kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking
    1. Personen met een beperking van toepassing in de gemeente Kasterlee
    2. Personen met NAH-NMB van toepassing in de gemeente Mol;
  • Doorstromers van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar;
  • Housing First van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.

De kandidaat-huurders die worden toegewezen binnen pijler 3, zullen standaard worden toegewezen met begeleidingsovereenkomst. In deze begeleiding wordt voorzien door de welzijnspartners waarmee Woonboog een samenwerkingsovereenkomst heeft. Dit met uitzondering van toewijzingen binnen de doelgroep ouderen.

Binnen het lokaal woonoverleg worden jaarlijks de toewijzingen besproken, hetgeen aanleiding kan geven tot het signaleren van mogelijke bijsturingen aan het toewijzingsreglement. Dit zal verder besproken worden binnen de toewijzingsraad. Uiteraard kan de toewijzingsraad ook op eigen initiatief overgaan tot het wijzigen van het voorliggende toewijzingsreglement binnen het geldende regelgevende kader en mits in acht nemen van gestelde goedkeuringsprocedure.

[1] Als de toewijzingsraad kiest om wél rekening te houden met de langdurige woonbinding in het werkingsgebied van Woonboog, kan dit alleen mét consensus 

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad  van Woonboog.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de genomen beslissingen door Woonboog met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).